Lifestylowe Menu Sphinx w nowej szacie
W restauracjach Sphinx, sieci zarządzanej przez Sfinks Polska, dostępne jest najnowsze lifestylowe Menu Sphinx w zmienionym, większym formacie. Na okładce gości Charles Daigneault, który zdobył popularność dzięki programowi MasterChef. Ten mieszkający w Polsce Kanadyjczyk w wywiadzie opowiada o swoim życiu oraz o doświadczeniach i planach związanych z gotowaniem. W nowym Menu Sphinx nie brakuje również porad kulinarnych, inspirujących przepisów i aktualności z sieci restauracji.
Chłopskie Jadło wprowadza „Wiosenne nowości”
Chłopskie Jadło, sieć restauracji zarządzanych przez Sfinks Polska, wprowadza sezonową ofertę pod hasłem „Wiosenne nowości”. W specjalnej wkładce do menu pojawiły się cztery dania: „Sałatka pod gruszą”, „Stek z urugwajskiego hereforda”, „Krem brokułowy” oraz „Kurczę z kieszonką”. Wiosenne propozycje kulinarne są dostępne we wszystkich restauracjach Chłopskie Jadło do 14 maja.
Restauracje Sphinx z sześcioma ofertami sezonowymi
Sfinks: kolejny kwartał zysku netto
Grupa Sfinks Polska - do której należą sieci Sphinx, WOOK i Chłopskie Jadło – w 2013 r. zwiększyła skonsolidowane przychody ze sprzedaży do 176,65 mln zł z 171,12 mln zł w 2012 r. Jednocześnie grupa poprawiła w ubiegłym roku skonsolidowany wynik na działalności operacyjnej o 7,2 mln zł, a skonsolidowany wynik netto o 9,44 mln zł. Oznacza to, że Sfinks w 2013 r. osiągnął skonsolidowany zysk na działalności operacyjnej w wysokości 3,55 mln zł wobec straty -3,66 mln zł rok wcześniej, zaś skonsolidowana strata netto wyniosła w minionym roku zaledwie -0,55 mln zł wobec -9,99 mln zł w roku 2012. W czwartym kwartale 2013 r. Sfinks odnotował skonsolidowany zysk netto 0,92 mln zł wobec straty -0,87 mln zł rok wcześniej. Spółka zapowiada dalszy rozwój – na inwestycje w rozbudowę sieci restauracji zamierza przeznaczyć w 2014 roku około 12,7 mln zł.
Restauracje będą odbierać klientów fast foodom
W tym roku restauracjom w Polsce przybędzie więcej klientów niż fast foodom - wynika z badania przeprowadzonego przez Millward Brown na zlecenie Sfinks Polska. Co czwarta (25%) osoba korzystająca z usług gastronomicznych zamierza w 2014 r. jadać w restauracjach częściej niż do tej pory. W fast foodach chce jadać częściej tylko co jedenasty badany (9%), a 15% chce w nich bywać rzadziej. Co istotne, badanie zrealizowane na zlecenie właściciela sieci Sphinx, Chłopskie Jadło i WOOK pokazuje, że w największym stopniu swoje przyzwyczajenia gastronomiczne mają zamiar zmienić klienci pomiędzy 20 a 24 rokiem życia. Aż cztery osoby na dziesięć (41%) z tej grupy planują w 2014 r. częściej jadać w restauracjach i aż 46% deklaruje, że w tym roku będzie rzadziej niż do tej pory odwiedzać fast foody.
Sphinx rozdaje bilety do kina z Monolith Films
Sieć restauracji Sphinx - należąca do Sfinks Polska - nawiązała współpracę z Monolith Films, dystrybutorem filmowym wprowadzającym 21 lutego na ekrany polskich kin film „Pompeje”, opowiadający o mieście pogrzebanym przez wybuch Wezuwiusza. W ramach współpracy marka Sphinx otrzymała tytuł Patrona promocji i obecna będzie w spotach telewizyjnych reklamujących film. Jednocześnie goście sieci restauracji są zachęcani do wybrania się do kin na „Pompeje”. Sphinx przygotował 200 podwójnych wejściówek, które za pomocą konkursu na swoim profilu na Facebooku rozda fanom z całej Polski.
Zarząd Sfinksa powołany na wspólną kadencję
Rada nadzorcza Sfinks Polska – spółki zarządzającej sieciami restauracji Sphinx, WOOK i Chłopskie Jadło – powołała na nową, wspólną kadencję zarząd w składzie: Sylwester Cacek jako prezes oraz Bogdan Bruczko, Dorota Cacek i Sławomir Pawłowski jako wiceprezesi. Wszystkie te osoby były w zarządzie poprzedniej kadencji. Jednocześnie rezygnację z zasiadania w zarządzie Sfinksa, ze względów osobistych, złożyła Mariola Krawiec-Rzeszotek, która pełniła funkcję wiceprezesa spółki.